Etusivu > Kielenhuolto > Lauseopillisia ilmioita > Epasymmetria > Eri sanaluokkien rinnastaminen

Eri sanaluokkien rinnastaminen

Rinnastettaessa paitsi lauseiden myös lauseen osien ja yksittäisten rinnastettujen sanojen pitää olla keskenään oikeasti rinnasteiset, esim. adjektiivin voi rinnastaa adjektiivi(e)n kanssa mutta ei esimerkiksi substantiivin tai verbin kanssa. Toisin sanoen jos lauseiden välissä on rinnastuskonjunktio (ja, sekä, sekä että, -kä, eli, tai tai vai) tai niihin rinnastuva adversatiivikonjunktio mutta tai vaan ja sen toisella puolen on esim. substantiivi ja toisella puolen verbi, syntyy epäsymmetria.

Esimerkkejä virhekäytöstä:

Monen muunkin itämaisen taistelulajin tapaan tarkoituksena on henkisen kestävyyden kehittäminen ja kohottaa fyysistä kuntoa.

Virhe syntyy, koska kehittäminen = substantiivi ja kohottaa = verbi.

Sujuvin korjaus on substantiivin muuttaminen verbiksi:

Monen muunkin itämaisen taistelulajin tapaan tarkoituksena on kehittää henkistä kestävyyttä ja kohottaa fyysistä kuntoa.

Itsekkäitä tavoitteitani harjoittelussa ovat opetuskokemuksen saanti, pedagogisten taitojen käytännön kehittäminen, kerrata ja kehittää ohjelmointi- ja suunnittelutaitojani.

Virhe syntyy, koska ensin on kaksi substantiivia mutta viimeisenä listassa seuraakin verbipari kerrata ja kehittää.

Korjaus esim. näin:

Itsekkäitä tavoitteitani harjoittelussa ovat opetuskokemuksen saanti, pedagogisten taitojen käytännön kehittäminen ja ohjelmointi- ja suunnittelutaitojeni kehittäminen.

Suurimmat taitelijat kehittyivät lähinnä kahdeksi tyypiksi: itsetietoisiksi, maailmaa kiertäviksi ja hienostuneiksi tai yksinäisiksi, mesenaattiensa kanssa riiteleviksi salaperäisiksi neroiksi.

Virhe syntyy, koska adjektiivit on rinnastettu substantiiviin nero.

Korjaus esim. näin:

Suurimmat taitelijat kehittyivät lähinnä kahdeksi tyypiksi: itsetietoisiksi ja hienostuneiksi maailmanmiehiksi tai yksinäisiksi, mesenaattiensa kanssa riiteleviksi salaperäisiksi neroiksi.

Halloween-sarjan kahdessa ensimmäisessä osassa kirkunut Jamie Lee Curtis palaa rooliruotuun nyt nimensä ja muualle muuttaneena.

Virhe syntyy, koska yhdessä muuttaneena-muotoa määrittävät sanat ovat eri sanaluokan sanoja: nimensä on substantiivi ja muualle adverbi.

Korjaus esim. näin:

Halloween-sarjan kahdessa ensimmäisessä osassa kirkunut Jamie Lee Curtis palaa rooliruotuun. Tässä osassa hän on vaihtanut nimensä ja muuttanut muualle.

© Inga Suoniemi-Taipale 2004

Seuraavaksi: Eri verbityyppien rinnastaminen

 
Vieraskirjaan Sivukarttaan Takaisin ylös