Etusivu > Tekstinhuolto > Tekstilajeja

Tekstilajeja

Tekstilajit – yksi yhteiskunnan kehityksen ilmaisin

Yhteiskunnan kehittyessä syntyy uusia viestimisvälineitä. Siten muodostuu myös uusia tekstilajeja. Uusimpia tekstilajeja ovat sähköposti- ja tekstiviestit.

Sanomalehti on eri tekstilajien kooste: kannessa tai ensimmäisellä sivulla on uutisia, ensiaukeamalla pääkirjoitus ja mahdollinen yliöartikkeli, tuonnempana mielipidekirjoituksia, kirjallisuusarvosteluja ja kolumneja.

Tekstilajit ovat vakiintuneita tekstejä

Tekstilajit ovat tekstityyppien reaalistumia. Ne ovat niitä todellisia tekstejä, joita luemme ja kirjoitamme.

Kullekin tekstilajille on vakiintunut omanlaisensa rakenne. Esimerkiksi mielipidetekstin alussa esitetään usein se asia tai epäkohta, josta kirjoitetaan, minkä jälkeen perustellaan omaa näkemystä ja esitetään lopuksi toive tai toimintaohje. Uutisessa taas ilmoitetaan pääasia ensin toisin kuin esimerkiksi tieteellisessä esityksessä, jossa tutkimustulos esitetään tavallisesti vasta päätelmissä.

Monella tekstilajilla on usein myös vakiintunut sisältönsä, jota myös lukijat tekstiltä odottavat. Esimerkiksi kirjallisuusarvostelun odotetaan, että se paikantaa arvosteltavan teoksen sen kirjoittaneen kirjailijan tuotantoon ja toisaalta omantyylisensä kirjallisuuden kenttään. Edelleen odotetaan, että arvostelussa kirjoitetaan kirjan rakenteesta ja sisällöstä ja että siinä tuodaan esille, keille kirja on tarkoitettu ja keille sitä voidaan suositella.

Kirjallisuutta

Heikkinen, Vesa 2000: Tekstuaalinen pirunnyrkki. Teksti työnä, virka kielenä. Toim. Vesa Heikkinen, Pirjo Hiidenmaa, Ulla Tiililä. Gaudeamus, Helsinki.

© Arja Lampinen 2005

Seuraavaksi: Tekstilajeja, arvostelu

 
Vieraskirjaan Sivukarttaan Takaisin ylös