Etusivu > Kielenhuolto > Lauseopillisia ilmioita > Lauseenvastikkeet > Aktiivi ja passiivi nominaalimuotojen ja lauseenvastikkeiden yhteydessa

Aktiivi ja passiivi nominaalimuotojen ja lauseenvastikkeiden yhteydessä

Verbien nominaalimuodot ovat joko aktiivissa tai passiivissa olevia muotoja, mikä vaatii kirjoittajalta tarkkuutta. Syntyy virhe, jos käyttää esimerkiksi muotoa, joka edellyttäisi henkilötekijää, eikä henkilötekijää ole, tai käyttää aktiivia, vaikka tarkoitus on viitata passiiviin eli ihmisiin yleensä.

Esimerkkejä virhekäytöstä:

Määrättyjä ihmisiä, ”julkkiksiksikin” toisinaan kutsuttuja, näkee usein tunkemassa itsensä kameran eteen tilanteessa kuin tilanteessa.

Virhe:

Määrättyjä ei tunnu luontevalta. Kukaan ei ole määrännyt kyseisiä ihmisiä ihmisiksi. Sen sijaan muoto kutsuttuja sopii, koska useat ihmiset eli ihmiset yleensä kutsuvat kyseisiä persoonia ”julkkiksiksi”.

Korjaus:

”Julkkiksiksikin” toisinaan kutsuttuja ihmisiä näkee usein tunkemassa itsensä kameran eteen tilanteessa kuin tilanteessa.Tehdessä ns. aktiivirahaostoksia kannattaa velkansa todellinen vuosikorko ottaa tarkoin huomioon.

Virhe:

Tehdessä on vaillinainen aktiivimuoto, joka vaatisi persoonaa ilmaisevan omistusliitteen. Tarkoitus on kuitenkin viitata ihmisiin yleensä, joten tulee käyttää verbiin passiivimuotoa:

Korjaus:

Tehtäessä ns. aktiivirahaostoksia kannattaa velkansa todellinen vuosikorko ottaa tarkoin huomioon.

© Inga Suoniemi-Taipale 2004

Seuraavaksi: Temporaalinen lauseenvastike

 
Vieraskirjaan Sivukarttaan Takaisin ylös