Etusivu > Kielenhuolto > Oikeinkirjoitus > Alkukirjain > Erisnimi vai yleisnimi

Erisnimi vai yleisnimi?

Joskus erisnimen ja yleisnimen raja häilyy. Seuraavat nimet voivat olla selviä erisnimiä, jolloin ne kirjoitetaan isolla alkukirjaimella, tai yleisnimiä, jotka kirjoitetaan pienellä:

Aurinko

Erisnimenä tarkoittamassa oman aurinkokuntamme aurinkoa: Kaiketi on muitakin aurinkoja kuin meidän Aurinkomme.

aurinko

Yleisnimenä tarkoittamassa muiden aurinkokuntien aurinkoa: Linnunradan auringot; yleisnimenä myös arkikielessä: Mennään ottamaan rannalle aurinkoa! Moneltako aurinko tänään laskee? Ylemmille rinteille paistoi jo aurinko.

Maa

Erisnimenä tarkoittamassa omaa planeettaamme (’Tellus’), samoin kuin muita nimettyjä taivaankappaleita: Planeettamme ovat Merkurius, Venus, Maa, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus ja Pluto.

maa

Yleisnimenä tarkoittamassa valtion kaltaista aluetta; myös maa-ainesta: Tunnetko kaikki Euroopan maat? Pitää aina käyttäytyä maassa maan tavalla. Takapihalle pitäisi tuoda lisää maata.

Kuu

Erisnimenä tarkoittamassa planeettamme Maan kuuta (’Luna’): Astronautit lensivät Kuuhun.

kuu

Yleisnimenä tarkoittamassa yleisesti planeettojen kuita: Marsin kuut ovat nimeltään Phobos ja Deimos; myös arkikielessä: Uimme kuun siltaa pitkin. Kävelimme kuun loisteessa.

Jumala

Erisnimenä tarkoittamassa kristinuskon Jumalaa ja Jeesusta, samoin näihin viittaavat muut ilmaukset, kuten Kaikkivaltias, Isä, Pyhä Henki, Ihmisen Poika, Kristus, Vapahtaja, Herra, usein myös pronomini Hän, mm. virsikirjoissa, Raamatussa kuitenkin pienellä hän.

jumala

Yleisnimenä tarkoittamassa muiden uskontojen kuin kristinuskon Jumalaa: Onhan monissa uskonnoissa useita jumalia.

Allah, Zeus, Buddha ym. muiden uskontojen jumalien nimet ovat erisnimiä, samoin Perkele ja Saatana, jos ne käsitetään persooniksi. Raamatussa ne ovat kuitenkin pienellä kirjoitettuna, koska ne käsitetään paholaisen yleisnimiksi. – Kirosanoina perkele ja saatana ovat pienikirjainalkuisia kuten muutkin kirosanat.

Raamattu on teoksen nimi ja periaatteessa erisnimi. Tarkistin asian Raamatusta. Joissakin tekstiyhteyksissä Raamattu on yleisnimen luonteinen. Venäjän Karjalaan vietiin laatikoittain vanhoja raamattuja. Vanhojen raamattujen näyttely. – Yhdyssanan osana Raamattu on pienikirjaiminen. Reservinupseerien raamattupiiri kokoontuu pappilassa klo 17. Saimme papilta vihkilahjaksi perheraamatun.

Internet on nimenä erisnimi ’maailmanlaajuinen avoin tietoverkko’: Tiedot julkaistaan Internetissä. Arkikielessä se voidaan kirjoittaa pienellä alkukirjaimella yleisnimen tapaan internet, lyhennettynäkin: Etsin tiedot netistä ja rompuilta. Internet-sanasta lienee tulossa yleisnimen kaltainen; mitä yleisemmäksi se käy, sitä enemmän se käsitetään pienellä alkukirjaimella kirjoitettavana. – Jos sana on yhdyssanan alkuosana, isolla kirjoitettaessa se erotetaan jälkiosasta yhdysmerkillä kuten muutkin erisnimellä alkavat yhdyssanat: Internet-sivu, mutta (arkisesti) pienellä kirjoitettaessa sitä ei eroteta yhdysmerkillä kuten ei muitakaan yleisnimiä: internetsivu. – Samaan tapaan menetellään sanan Intranet kirjoitusasussa.

On olemassa kirjailija Jörn Donner, mutta yleissananomaisesti voi kirjoittaa seuraavasti:

Kirjoituskurssille osallistui monentasoisia jörndonnereita.

© Timo Nurmi 2004

Seuraavaksi: Julkishallinnon nimet

 
Vieraskirjaan Sivukarttaan Takaisin ylös